'13-14 Cluster into '10-12 car (with TrackApps) retrofit - Page 3 - The Mustang Source - Ford Mustang Forums

Notices
'10-14 Interior and Audio Place to discuss 2010-2014 interior and audio type modifications.

'13-14 Cluster into '10-12 car (with TrackApps) retrofit

Old 3/6/13, 08:43 AM
  #41  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
Originally Posted by dmhines View Post
Yes. Had dealer reprogram PATS so cluster would start the car.
Well, that's promising, at least.

I'll have the wiring diagrams up later today for those that wanted to look at them.
jim010 is offline  
Old 3/6/13, 08:48 AM
  #42  
Shelby GT350 Member
 
dmhines's Avatar
 
Join Date: September 11, 2006
Location: Cumming, GA
Posts: 2,348
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Keep in mind you cannot change the odometer on the cluster. If you have a manual transmission car you can adjust the mileage over time. If Mileage is too low on the cluster ... just program your gear ratio and tire size to make it put mileage on faster and over time mileage will catch up .. you just have to do the math to determine at what point actual mileage and cluster mileage match. You can do the opposite if mileage is too high ....

Probably not good to do that in an Automatic car since shift points would probably be screwed up.
dmhines is offline  
Old 3/6/13, 08:53 AM
  #43  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
Dealer can't program in the mileage?

I remember tham doing that in my 05 when I switched up to a MyColor cluster.
jim010 is offline  
Old 3/6/13, 09:04 AM
  #44  
Shelby GT350 Member
 
dmhines's Avatar
 
Join Date: September 11, 2006
Location: Cumming, GA
Posts: 2,348
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Did you order your MyColor Cluster new for your 2005 swap? Dealer can order a cluster with specific mileage .. but they cannot change it ... unless things are different in Canada than USA.
dmhines is offline  
Old 3/6/13, 09:17 AM
  #45  
V6 Member
 
10MustangGT's Avatar
 
Join Date: September 27, 2012
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Couldn't a speedometer shop reprogram the car to have the correct mileage?
10MustangGT is offline  
Old 3/6/13, 09:20 AM
  #46  
Shelby GT350 Member
 
dmhines's Avatar
 
Join Date: September 11, 2006
Location: Cumming, GA
Posts: 2,348
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Originally Posted by 10MustangGT View Post
Couldn't a speedometer shop reprogram the car to have the correct mileage?
I called several shops in my area .. none of them had the software that could do the new clusters ... Perhaps by now they can. No idea on the cost.
dmhines is offline  
Old 3/6/13, 09:24 AM
  #47  
V6 Member
 
10MustangGT's Avatar
 
Join Date: September 27, 2012
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hmm... I may call around here locally and see whether anyone can.
10MustangGT is offline  
Old 3/6/13, 09:51 AM
  #48  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
Originally Posted by dmhines View Post
Did you order your MyColor Cluster new for your 2005 swap? Dealer can order a cluster with specific mileage .. but they cannot change it ... unless things are different in Canada than USA.
Yes, I bought it new from the dealer.

Things aren't different - just more expensive.

Last edited by jim010; 3/6/13 at 10:11 AM.
jim010 is offline  
Old 3/6/13, 03:28 PM
  #49  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
Here are the wiring diagrams. They are matched up for easier comparison between 2012 and 2013.

Everything is the same except for the message center wires. There are only 2 wires coming out of pins 4 and 6 that go to the mesage center button on the head light switch. They instead need to go to the clock spring in the steering wheel and then onto the steering wheel message center buttons. Minor issue, and easily solved.
Attached Files
File Type: pdf
SKMBT_75113030615010.pdf (943.7 KB, 395 views)
jim010 is offline  
Old 3/7/13, 06:14 PM
  #50  
MOTM Committee Member
 
stangfoeva's Avatar
 
Join Date: April 17, 2006
Location: SoCal
Posts: 8,509
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
stangfoeva is offline  
Old 3/7/13, 07:37 PM
  #51  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
Dealer said that they could program the new cluster, but the car has to be running. But then, the car won't start due to PATS? When I have time, I'll visit another dealer. Not convinced they knew what I was tallking about.
jim010 is offline  
Old 3/7/13, 07:48 PM
  #52  
Shelby GT350 Member
 
dmhines's Avatar
 
Join Date: September 11, 2006
Location: Cumming, GA
Posts: 2,348
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
you need to go to dealer with both clusters. They need to do the swap as of they are doing a replacement with a new one. Ask them if they can reset PATS without uploading your built as data.
dmhines is offline  
Old 3/7/13, 09:16 PM
  #53  
V6 Member
 
10MustangGT's Avatar
 
Join Date: September 27, 2012
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by dmhines View Post
you need to go to dealer with both clusters. They need to do the swap as of they are doing a replacement with a new one. Ask them if they can reset PATS without uploading your built as data.
what do you mean "built as data" ?
10MustangGT is offline  
Old 3/7/13, 10:08 PM
  #54  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
The cluster is programmed according to the features of your car when it was built - I think.
jim010 is offline  
Old 3/11/13, 08:18 PM
  #55  
V6 Member
 
10MustangGT's Avatar
 
Join Date: September 27, 2012
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I see. Well I can't wait to see this all be done! What is the ETA to try it?
10MustangGT is offline  
Old 3/11/13, 10:47 PM
  #56  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
My friend should be getting it tomorrow, and then depending on how quickly he can get his lazy a$$ to the post office, hopefully next week. I should be able to try this by the end of the month.
jim010 is offline  
Old 3/12/13, 06:01 AM
  #57  
V6 Member
 
10MustangGT's Avatar
 
Join Date: September 27, 2012
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
awesome! found a dealer that sounds like they might know what they are doing?
10MustangGT is offline  
Old 3/12/13, 08:42 AM
  #58  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
Originally Posted by 10MustangGT View Post
awesome! found a dealer that sounds like they might know what they are doing?
I haven't been looking. Been busy with work.
jim010 is offline  
Old 3/15/13, 06:49 PM
  #59  
Shelby GT500 Member
 
jim010's Avatar
 
Join Date: November 7, 2006
Location: Alberta
Posts: 2,647
Thanked 19 Times in 15 Posts
Cluster is in my friend's hands. Now I need him to atcually send it off to me, which is the really hard part.
jim010 is offline  
Old 3/18/13, 10:56 AM
  #60  
V6 Member
 
10MustangGT's Avatar
 
Join Date: September 27, 2012
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ahhh can't wait to finally figure out if this works!
10MustangGT is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: '13-14 Cluster into '10-12 car (with TrackApps) retrofit


Featured Sponsors

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.