Factory radio swap - The Mustang Source - Ford Mustang Forums

Go Back   > > >

05-09 Interior and Audio Mods Enhancing Your Mustang's Interior and Sound System

Factory radio swap

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 5/22/08, 11:55 PM   #1
GT Member
Thread Starter
 
Busted's Avatar
 
Join Date: April 15, 2008
Posts: 123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Factory radio swap

OK folks, I have swapped out my stock 06 shaker 500 for an 08 shaker 500 with the chrome rings.

The main reason for the swap was for the RDS. The chrome rings were a bonus.

Now that I have changed them, I have found that even with the speed volume at any setting, it not working.

Also, the MP3 ID tag on my cd's is not working.

Now I would like to know why the speed volume isnt working. Not that I like it, but because it was working on the other unit, and I was getting use to it...

As for the MP3 tag, well I made the CD, therefore I know what the name of the songs are, so thats no biggie.

Ohh also, it appears that the new unit is protruding from the bazel more then the other unit did.
Busted is offline   Reply With Quote
Join The Mustang Source

Join TheMustangSource.com Today - It's Totally Free!

Are you a Ford Mustang fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Ford Mustang Fans to meet online.
Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your stang, and have a great time with other Ford Mustang fans. Whether your an old timer or just bought your Mustang you'll find that TheMustangSource.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join TheMustangSource.com Today! - Click Here JOIN FOR FREE


Old 5/23/08, 06:00 AM   #2
GT Member
 
Beargap's Avatar
 
Join Date: April 13, 2008
Location: Bear Gap, PA
Posts: 139
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I am not sure, but from issues I've heard with Nav radio installs in 2005-6 Mustangs, I think Ford changed the vehicle speed data in later models. As for the MP3 info, the button layout has changed in the 2008 radios. Did you press the Text button to cycle through disk, album, artist, and song displays? Also, fitting the rubber-covered post in the hole in the rear brace is critical to getting an even fit.

=Vic=
Beargap is offline   Reply With Quote
Old 5/23/08, 07:32 AM   #3
Cobra R Member
 
Cavero's Avatar
 
Join Date: February 13, 2006
Posts: 1,980
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
umm...RDS is on my 06 shaker. You have to hold down the menu button until the option appears and then use the arrow buttons to change it.
Cavero is offline   Reply With Quote
Old 5/23/08, 08:19 AM   #4
GT Member
Thread Starter
 
Busted's Avatar
 
Join Date: April 15, 2008
Posts: 123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by Beargap View Post
I am not sure, but from issues I've heard with Nav radio installs in 2005-6 Mustangs, I think Ford changed the vehicle speed data in later models. As for the MP3 info, the button layout has changed in the 2008 radios. Did you press the Text button to cycle through disk, album, artist, and song displays? Also, fitting the rubber-covered post in the hole in the rear brace is critical to getting an even fit.

=Vic=
That makes sense, Yes, I have pushed the text/scan button during playback. It does nothing. Also in the menu, there is no option for how the CD text is displayed. (like on the stock unit.)
Im not sure about the rubber covered post, but the unit is tight against the dash.


Quote:
Originally Posted by V8Limited View Post
Did you have the new radio programed for your vehicle so it knows what options you have?
I really didnt think I needed to... Its just a radio, no?? Come to think of it, I may have to... While it does get quite loud, volume wise, it appears that that it is almost maxed out (judging by the volume display) yet not as loud as the other unit.

Quote:
Originally Posted by Cavero View Post
umm...RDS is on my 06 shaker. You have to hold down the menu button until the option appears and then use the arrow buttons to change it.
This unit has the option of show type and show name.

NOW heres is something that I just found out.
With the rds ON, I do not get the mp3 tag info, HOWEVER, with the rds OFF I do!
So I guess if I want to see whats on the cd's, I need to toggle off the rds prior to playing a cd....
Busted is offline   Reply With Quote
Old 5/23/08, 08:38 PM   #5
GT Member
Thread Starter
 
Busted's Avatar
 
Join Date: April 15, 2008
Posts: 123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Well, I dont know what I did, but I it is now displaying the mp3 info with the rds on..

So it looks like everything but the speed volume is working.. And to tell ya the truth, I never really liked that feature anyway.

Still havent taken the dash apart to see if I had seated the rubber nub in the mounting bracket. again no biggie...
Busted is offline   Reply With Quote
Old 5/24/08, 04:01 PM   #6
GT Member
Thread Starter
 
Busted's Avatar
 
Join Date: April 15, 2008
Posts: 123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by V8Limited View Post
I'm not sure if the standard CD6 radios need to be programed like the navigation ones do. I would think you do since the radios are basically the same across the vehicle line with exceptions for the front cosmetics ie.Shaker500 wording. On the navigation radios there are MANY different parameters that can be programed. I had mine done at Chicago Parts and Sound, call Ray and ask him if yours needs to be done. 630-350-1500
I'll be calling him Tuesday! Thanks for the info.
Busted is offline   Reply With Quote
Old 5/25/08, 03:16 PM   #7
V6 Member
 
retro_pony's Avatar
 
Join Date: November 24, 2007
Location: Racine, WI
Posts: 75
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I swapped my stock radio from my 2005 with a 2008 Shaker 500, the chrome rings a big reason, everything else a bonus! I have had no issues with the swap, other than the adapter for the antenna. No reprogramming. When I installed, it did appear to not work correctly, then seemed to reprogram itself and now works like a rock star.

óDoug
Attached Thumbnails
Factory radio swap-radio_swap_comp.jpg  
retro_pony is offline   Reply With Quote
Old 5/26/08, 08:37 AM   #8
GT Member
Thread Starter
 
Busted's Avatar
 
Join Date: April 15, 2008
Posts: 123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by retro_pony View Post
I swapped my stock radio from my 2005 with a 2008 Shaker 500, the chrome rings a big reason, everything else a bonus! I have had no issues with the swap, other than the adapter for the antenna. No reprogramming. When I installed, it did appear to not work correctly, then seemed to reprogram itself and now works like a rock star.

óDoug
Yeah same thing here,,, but I still dont have the speed volume. Do YOU???

It also appears that your is sticking out further then the old unit,,, or is that just me??
And for the record, how did you get the climate controls electrical apart?? The fan wires just unplugged, but the other side was a *****!! No room... So I left that side connected, and just moved the bezel around to get to the screws... Would be nice to get it out of the way when I get around to checking if I have the rubber nub seated in the bracket (in the back of the unit) to see if I can get it to sit flusher with the bezel.
Busted is offline   Reply With Quote
Old 5/29/08, 08:11 AM   #9
Cobra R Member
 
Barricade's Avatar
 
Join Date: December 21, 2004
Location: The Alamo
Posts: 1,595
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Doug....Im looking at doing the Exact same thing.
I have an 05 that is not compatible to the aftermarket satellite hook up
and I would like that and an ipod. Is the 08 radio the way to go?
Barricade is offline   Reply With Quote
Old 5/29/08, 01:16 PM   #10
V6 Member
 
retro_pony's Avatar
 
Join Date: November 24, 2007
Location: Racine, WI
Posts: 75
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Lampoon, I believe the iPod accessory is in the glove box or armrest on the new 08s. I simply use a FM transmitter for my iPod.
retro_pony is offline   Reply With Quote
Old 5/30/08, 09:17 AM   #11
GT Member
Thread Starter
 
Busted's Avatar
 
Join Date: April 15, 2008
Posts: 123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
UPDATE!!!

Well, I was mistaken all along....

The Speed volume IS WORKING!!!! but unlike the original unit, its not such a drastic change in the volume.... This I like!!!!
Busted is offline   Reply With Quote
Old 6/23/08, 04:26 PM   #12
Team Mustang Source
 
ChrisM's Avatar
 
Join Date: October 12, 2004
Location: Tampa, FL
Posts: 501
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Busted View Post
Yeah same thing here,,, but I still dont have the speed volume. Do YOU???

It also appears that your is sticking out further then the old unit,,, or is that just me??
And for the record, how did you get the climate controls electrical apart?? The fan wires just unplugged, but the other side was a *****!! No room... So I left that side connected, and just moved the bezel around to get to the screws... Would be nice to get it out of the way when I get around to checking if I have the rubber nub seated in the bracket (in the back of the unit) to see if I can get it to sit flusher with the bezel.
We discussed the problem with disconnecting the lower right connector in a very old thread. It's still available but the pictures aren't linked any longer. The discussion is at:

http://forums.bradbarnett.net/showthread.php?t=404452

and post #14 describes how to undo that catch. I went back and found the picture that I discuss in that post - and it's attached below.

Hope this helps!
Attached Thumbnails
Factory radio swap-124_2438.jpg  
ChrisM is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LED GHOST LIGHTS in an 06 GT convertible. RCooke08GT 2005-2009 Mustang 8 6/19/16 09:49 PM
Who has 2016 GT Premium with 400a package oneeyedgiant GT 11 11/16/15 12:23 PM
Gt 350 stereo question CNFLCTD GT350 2 11/6/15 12:09 PM
4.6 16v swap to 4.6 32v Ray11 2010-2014 Mustang 2 9/25/15 12:43 PM
Electrical issues on 2014 mustang captainEO Warranty and Service Issue 1 9/24/15 08:42 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:03 AM.


© 2010, The Mustang Source