Notices
GT Performance Mods 2005+ Mustang GT Performance and Technical Information

Help! Installing LCA's and need help!

Old 6/15/06, 08:03 PM
  #1  
I kissed a pickle
And I liked it
TMS Staff
Thread Starter
 
tom281's Avatar
 
Join Date: October 8, 2005
Location: Medina county, OH
Posts: 12,334
Likes: 0
Received 24 Likes on 17 Posts
Help! Installing LCA's and need help!

Today is my birthday and I bought myself some Steeda LCA's as my present. My wife's present to me is letting me install them peacefully without having to watch the kids make a mess in my garage........

Anyway I got them all bolted in and ready to go, but for some reason I can NOT get the brake line reconnected. I've been prying up on the spring-loaded piece that it attaches to but I can't get it to load into the notch and stay in place.

Is there a friggin' secret to this thing? Any help would be much appreciated!

Thanks,

Tom
tom281 is offline  
Old 6/15/06, 08:48 PM
  #2  
Cobra R Member
 
Join Date: September 21, 2004
Posts: 1,664
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Are you talkin bout the very end of the brake cable? or about 3 inches down where it slides in and the little clip holds it in? You have to connect the very end first becauses you wont have enough slack otherwise.
Fazm is offline  
Old 6/15/06, 08:53 PM
  #3  
I kissed a pickle
And I liked it
TMS Staff
Thread Starter
 
tom281's Avatar
 
Join Date: October 8, 2005
Location: Medina county, OH
Posts: 12,334
Likes: 0
Received 24 Likes on 17 Posts
Originally Posted by Fazm
Are you talkin bout the very end of the brake cable? or about 3 inches down where it slides in and the little clip holds it in? You have to connect the very end first becauses you wont have enough slack otherwise.
I'm talking about the piece closest to the ground, where the clip is. When I attach the end of the cable at the top, I'm about 3/8" away from being able to get the bottom in place and then get the clip in.
tom281 is offline  
Old 6/15/06, 08:56 PM
  #4  
Cobra R Member
 
Join Date: September 21, 2004
Posts: 1,664
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Is your ebrake on? Make sure its off before you do it, or else ya, you never will get it on. But other than that no. No tricks. Ive done 5 sets now, and havent had a problem putting them back on. I just put the very end in, put the cable in place, put the clip in to hold it in place, and off i go.
Fazm is offline  
Old 6/15/06, 08:59 PM
  #5  
I kissed a pickle
And I liked it
TMS Staff
Thread Starter
 
tom281's Avatar
 
Join Date: October 8, 2005
Location: Medina county, OH
Posts: 12,334
Likes: 0
Received 24 Likes on 17 Posts
Originally Posted by Fazm
Is your ebrake on? Make sure its off before you do it, or else ya, you never will get it on. But other than that no. No tricks. Ive done 5 sets now, and havent had a problem putting them back on. I just put the very end in, put the cable in place, put the clip in to hold it in place, and off i go.
My e-brake was on when I disconnected. YIKES!.......I've tried it with it on and off now trying to get things reconnected. Do you know what I have to do to get them back on??
tom281 is offline  
Old 6/15/06, 09:03 PM
  #6  
Cobra R Member
 
Join Date: September 21, 2004
Posts: 1,664
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
hope the cable didnt stretch or something. Not sure what you can do now, if it doesnt reach with the brake off.... Have you tried layin underneath while someone else moves the brake handle up and down, seein if the cable is movin or maybe it snapped or stretched?

Side note, **** you must be strong to get those off with the brake on.
Fazm is offline  
Old 6/15/06, 09:05 PM
  #7  
Cobra R Member
 
Join Date: September 21, 2004
Posts: 1,664
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
The part on the caliper, does it pull down at all? have you tried depressing the brake pedal while pullin it down or something? Im pretty ffresh out of ideas. If i was there i could figure it out, but mechanical skills are limited to past experiences when i cant see it.
Fazm is offline  
Old 6/15/06, 09:06 PM
  #8  
I kissed a pickle
And I liked it
TMS Staff
Thread Starter
 
tom281's Avatar
 
Join Date: October 8, 2005
Location: Medina county, OH
Posts: 12,334
Likes: 0
Received 24 Likes on 17 Posts
Originally Posted by Fazm
hope the cable didnt stretch or something. Not sure what you can do now, if it doesnt reach with the brake off.... Have you tried layin underneath while someone else moves the brake handle up and down, seein if the cable is movin or maybe it snapped or stretched?

Side note, **** you must be strong to get those off with the brake on.

Well, I thought they came off easy.......

I'll keep trying to get them back on- thanks alot for your help.

Tom
tom281 is offline  
Old 6/15/06, 09:09 PM
  #9  
Cobra R Member
 
Join Date: September 21, 2004
Posts: 1,664
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
No prob man. The part where the clip goes in, see if you can maybe pry it up (i believe) to see if it will get closer. Let us know how it turns out.
Fazm is offline  
Old 6/15/06, 10:07 PM
  #10  
I kissed a pickle
And I liked it
TMS Staff
Thread Starter
 
tom281's Avatar
 
Join Date: October 8, 2005
Location: Medina county, OH
Posts: 12,334
Likes: 0
Received 24 Likes on 17 Posts
Got 'er done man........after I put the computer down and went back outside, the first thing I did was hop in the car and cycled the parking brake on & off a couple of times. Then, slid under the car and tried reconnecting, and it went in there like swimwear........ just as easy as you said it should have done originally.

Thanks for the advise, I was gettin' pretty panicked there for a minute.

Tom
tom281 is offline  
Old 6/16/06, 02:05 AM
  #11  
Cobra R Member
 
Join Date: September 21, 2004
Posts: 1,664
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
no prob, thats what the forum is for
Fazm is offline  
Old 6/16/06, 04:42 AM
  #12  
Bullitt Member
 
Join Date: January 2, 2005
Posts: 298
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Happy Birthday Tom!

Hope you enjoy your LCA's as much as I do. My car is much more buttoned down now and the wheel hop is history.
Clem is offline  
Old 6/16/06, 04:44 AM
  #13  
Bullitt Member
 
AFChief's Avatar
 
Join Date: August 31, 2005
Posts: 473
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
glad you could work it out!

What difference in the ride/handing??
AFChief is offline  
Old 6/16/06, 07:01 AM
  #14  
I kissed a pickle
And I liked it
TMS Staff
Thread Starter
 
tom281's Avatar
 
Join Date: October 8, 2005
Location: Medina county, OH
Posts: 12,334
Likes: 0
Received 24 Likes on 17 Posts
I took the car for about a 25min drive this morning..........I am very satisfied with the outcome. I had no wheel hop on 3 agressive launches, and no additional noise or sqeeks. Also, I had no noticeable gear whine which some people have reported having after installing LCA's.

The nicest thing about these in my opinion are now when I do feel like roastin' some rubber, I can see my tach clearly because it and the whole dash is no longer jumping around!! I nailed the 1-2 shift clearly and cleanly and I'm loving it!

BTW, the LCAs I bought are the Steeda steel units, not the Steeda billit ones. Brenspeed recommended these units although they sell both, and I couldn't be happier! Saved about $160 over the billit units and they did the trick!!

Thanks to all,

Tom
tom281 is offline  
Old 6/16/06, 01:05 PM
  #15  
Cobra R Member
 
Join Date: September 21, 2004
Posts: 1,664
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I didnt have any wheel hop on mine after the lca's either..... until i put 275 drag radials on my car... wow it came back with a vengance. Installed the UCA (3rd member) and viola, all gone.
Fazm is offline  
Old 6/16/06, 01:32 PM
  #16  
I kissed a pickle
And I liked it
TMS Staff
Thread Starter
 
tom281's Avatar
 
Join Date: October 8, 2005
Location: Medina county, OH
Posts: 12,334
Likes: 0
Received 24 Likes on 17 Posts
Originally Posted by Fazm
I didnt have any wheel hop on mine after the lca's either..... until i put 275 drag radials on my car... wow it came back with a vengance. Installed the UCA (3rd member) and viola, all gone.
Ok, thanks for the info. I'll remember that, because DRs will probably come late summer........

Thanks,

Tom
tom281 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
DrVet
Warranty and Service Issue
3
9/23/15 01:48 PM
Patriot
Parts For Sale
2
9/23/15 11:25 AM
jim010
2010-2014 Mustang
0
9/7/15 02:40 PM
SMOKE46
5.0L GT Modifications
4
9/6/15 09:40 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Help! Installing LCA's and need help!


Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.