Squealing When Turning Wheels - The Mustang Source - Ford Mustang Forums

Go Back   >

SN95 Mustang 1994-2004 Mustangs

Squealing When Turning Wheels

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 4/13/06, 09:57 AM   #1
Mach 1 Member
Thread Starter
 
mudshuvel319's Avatar
 
Join Date: January 2, 2006
Posts: 534
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I searched around for a similar topic, but couldnt find what i needed. recently, my car has been emitting a high-pitched squeal when i turn the steering wheel in either direction. i only hear this when stopped or traveling at low speeds, but that may simply be because there is other noise that drowns it out when i'm driving normally. it is definately coming from the front of the car, seemingly behind the wheel.

the power steering fluid reservior is full, i believe the steering pump is fine, the belt is brand new, and i have made no suspension changes to my car. i also looked under the car to see if anything appeared to visually be wrong, but i didnt have anyone to turn the wheels for me while i watched, so i couldnt figure much out. the squealing doesnt happen only when the wheels are turned to the extreme left or right. if they are pointed straight ahead and i make even a slight turn left or right, the noise begins.

if anyone has any suggestions or knows what the problem is, i'd appreciate the help. thanks! -Dan
mudshuvel319 is offline   Reply With Quote
Join The Mustang Source

Join TheMustangSource.com Today - It's Totally Free!

Are you a Ford Mustang fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Ford Mustang Fans to meet online.
Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your stang, and have a great time with other Ford Mustang fans. Whether your an old timer or just bought your Mustang you'll find that TheMustangSource.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join TheMustangSource.com Today! - Click Here JOIN FOR FREE


Old 4/13/06, 10:10 PM   #2
Bullitt Member
 
Join Date: March 4, 2005
Posts: 443
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My 96 gt made pretty much the same type of noise, under the same circumstances. I kind of ignored the noise thinking it was a bad strut on the front. After about a month of driving it like that I was backing out of a parking space and my passenger side front hit the ground, driving the wheel up into the fender. Turns out the ball joint had completely gone out. I was lucky that it did it backing out though. If it had went out at medium to high speed, the entire passenger fender would have been gone, and I could have possibly been hurt very badly.
joker is offline   Reply With Quote
Old 4/14/06, 10:23 AM   #3
Mach 1 Member
Thread Starter
 
mudshuvel319's Avatar
 
Join Date: January 2, 2006
Posts: 534
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ok, thanks for the advice; i'd better check that then. im just surprised i'd need a ball joint after only 45k miles. glad to hear you were okay though.
mudshuvel319 is offline   Reply With Quote
Old 4/14/06, 02:23 PM   #4
GT Member
 
Join Date: July 21, 2004
Posts: 160
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
45k on a 2000? WOW!
Can you say: LOW MILAGE!?
good job. And good luck on your problem... I know the ol' Ford Power Steering Pumps ALWAYS make noise. They whine from the day they leave the assembly line, but your sound seems different...
chris8519 is offline   Reply With Quote
Old 4/14/06, 06:01 PM   #5
Mach 1 Member
Thread Starter
 
mudshuvel319's Avatar
 
Join Date: January 2, 2006
Posts: 534
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
<div class='quotetop'>QUOTE(chris8519 @ April 14, 2006, 4:26 PM) Quoted post</div><div class='quotemain'>
45k on a 2000? WOW!
Can you say: LOW MILAGE!?
good job. And good luck on your problem... I know the ol' Ford Power Steering Pumps ALWAYS make noise. They whine from the day they leave the assembly line, but your sound seems different...
[/b][/quote]

i try not keep the mileage low, in part because i like to avoid problems like. i know some pumps can be notoriously noisy, but this sound does seem different and it only started recently. thanks for the encouraging words!
mudshuvel319 is offline   Reply With Quote
Old 4/16/06, 12:44 PM   #6
Bullitt Member
 
ZipZap04's Avatar
 
Join Date: October 21, 2005
Location: NJ
Posts: 352
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Any luck? It might be your cv joint(s) also. Its done it to my other cars when i was turning and noticable, but they werent mustangs.
ZipZap04 is offline   Reply With Quote
Old 4/18/06, 04:48 AM   #7
Mach 1 Member
Thread Starter
 
mudshuvel319's Avatar
 
Join Date: January 2, 2006
Posts: 534
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I jacked the car up and the wheels are tight, so i dont think its the ball joint. ive been trying to check the control arm bushings, but they seem to be good too. i dont have the time to inspect everything at once, so im going pretty slowly right now. thanks for the suggestions.
mudshuvel319 is offline   Reply With Quote
Old 4/18/06, 09:42 AM   #8
Mach 1 Member
 
DrunkenDragon713's Avatar
 
Join Date: May 26, 2004
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 919
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
<div class='quotetop'>QUOTE(mudshuvel319 @ April 14, 2006, 7:04 PM) Quoted post</div><div class='quotemain'>
i try not keep the mileage low, in part because i like to avoid problems like. i know some pumps can be notoriously noisy, but this sound does seem different and it only started recently. thanks for the encouraging words!
[/b][/quote]


Mine's a 2000 GT, bought in late 99, and I have yet to get to 30k... Talk about low mileage...

I asked someone and they also said ball joints... he a mechaniac so I guess that might count for something...
DrunkenDragon713 is offline   Reply With Quote
Old 4/18/06, 01:01 PM   #9
Bullitt Member
 
Join Date: November 9, 2004
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I had a similar problem but it was the tie rod ends (or I think that's what they are called). I punched a small hole in the top of the rubber boot and fulled it with grease and the squeak went away.
Laser98 is offline   Reply With Quote
Old 4/18/06, 03:01 PM   #10
Team Mustang Source
 
GottaHaveIt's Avatar
 
Join Date: January 5, 2005
Posts: 11,295
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
did you do the belt or someone else ? just maybe its the wrong " V " shape for the pully but sounds more like a pump would, I had a 66 Falcan that did the same thing you had described Dan.
GottaHaveIt is offline   Reply With Quote
Old 4/18/06, 04:09 PM   #11
Mach 1 Member
 
tricky02GT's Avatar
 
Join Date: January 22, 2006
Posts: 614
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Soak car overnight in vat of oil. Works every time.
tricky02GT is offline   Reply With Quote
Old 4/18/06, 05:34 PM   #12
Mach 1 Member
 
63galaxie's Avatar
 
Join Date: October 15, 2004
Posts: 520
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ford does have P/S pump problems. My car with a 5.0 has a noisy pump, and a mechanic told me that air was running in the pump somehow...I don't know if thats credible or not but it could be that.
63galaxie is offline   Reply With Quote
Old 4/18/06, 06:17 PM   #13
Mach 1 Member
Thread Starter
 
mudshuvel319's Avatar
 
Join Date: January 2, 2006
Posts: 534
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ill try the oil vat as a last resort, but thanks, lol.

as for the belt, it started squealing about a month ago, so i changed the belt, because it did have a few hairline cracks it it. its plenty snug, and still makes the same noise. it very well could be the pump too.

this weekend i'm going to try to take a good look at the whole front suspension, and try to determine exactly where the noise is coming from. like i said, i didnt have anyone to turn the steering wheel while i looked around, so ill get someone to help me this weekend. whatever the noise is, its embarassing as heck to drive with, lol
mudshuvel319 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
panhard bar adjustment dohc97 Suspension, Brakes, and Tire Tech 3 8/3/15 06:26 AM
Push in clutch and radio turns off. nismos13s14 1994-2004 V-8 2 7/31/15 12:55 PM
Help Wanted after CJ install valanahara 2010-2014 Mustang 2 7/22/15 05:13 PM
Just sold my beloved 2011 GT! Questions about S550 Performance Pack MRGTX 2015 - Current (2017) 5 7/21/15 02:08 PM
Engine still turns off when driver assist option is disabled sdch1000 GT 0 7/19/15 03:57 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:25 AM.


2010, The Mustang Source